01
Varför en guide om Nintendos Seal of Quality? Tja, det är rätt bra att känna till litegrann om den för att avgöra vilken release man har av sitt spel, eller för att säkerställa att kartongen och spelet man har kommer från samma release.
Till exempel. Man kan ju tycka att det är att lite för mycket. Men det kan ända vara kul information att veta? :)
Nintendo skapade Seal of Quality eftersom de sett vad som hänt för både de tidigare konsollerna och deras egen Famicom i Japan. Nämligen att tredjehandstillverkare pumpade ut otroliga mängder undermåliga produkter på marknaden (t ex Custer's Revenge som skadade Atari rätt ordentligt) samt att piratkopieringen bredde ut sig. Detta ledde till att marknaden urlakades och bidrog starkt till tv-spelskraschen 1984.
Dessa mönster bröt Nintendo genom att sätta dit ett lockout-chip för att hålla "fel" tillverkare borta (men regions-kodningen är och förbli ett mysterium). För att få tag på såna chip, vilka från början köptes direkt av Nintendo (Tengen avslutade sin licensierade bana i ren protest då de enbart fick ca 25% av sin beställning chips pga av en brist hos Nintendo själva runt 1988, vilka givetvis först såg till de större tillverkarnas behov), så var man tvungen att hålla vissa riktlinjer. Lustigt nog så hade kvalité egentligen inget att göra med någon av dessa riktlinjer.
Först och främst så var de tvungna att betala Nintendo en nätt summa. Sedan var de tvunga att censurera bort otrevligheter som Europeiska och Amerikanska barn absolut inte fick komma i kontakt med. Tänk själv hur illa det hade varit om ordet "ninja" fick skrivas hur som helst i Europa? Till sist så fick de inte släppa fler än 5 spel om året. Detta kringick de större tillverkarna dock genom att starta små underföretag att släppa spel igenom. Hört talas om Ultra eller Palcom? De kanske låter bekantare som Konami?
Lyckades man med detta fick man till slut kröna sitt verk med den ärofyllda "Seal of Quality".

De mycket tidigare releaserna, svarta serien, saknade märket. Inte för att det inte var uppfunnet än. Konceptet och lock-out chipet är flera år äldre än Nesen själv. Men kanske berodde det på att de räknade med att folk skulle lita på deras egna produkter? När dessa spel så småning om släpptes på nytt så hade de isåfall ångrat sig. För där var märket.
Bilden till höger är på en tidig Pro Wrestling.

02
Detta är den första varianten som kom. Bakgrunden var svart och texten var väldigt lång och väl optimistisk, för att inte säga missvisande.
Spelet är Goonies 2.
03
Nu hade grafiken börjat närma sig vad den till slut skulle komma att bli. Bakgrunden blev vit och texten krympt väsentligt för att bara innehålla det nödvändigaste. Den blev också oval. Förmodligen så var det på grund av att ramen skulle passa bättre runt Nintendologgan och texten.
Amerika behöll denna version och den används än idag.
Här är det Rush n' Attack som fick stå modell.
04
Så var Seal of Quality fullvuxen i Europa. Man upptäckte att textraden gick att bryta till två rader så man kunde gå tillbaka till den forna runda formen utan att det såg trängt ut. Official blev också Original. Kanske för att Nintendos koncept vid det här laget härmades av flera andra konsoll-tillverkare.
The Flintstones - The Rescue of Dino and Hoppy på bild.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons License.