01
Klistermärken och rester från klistermärken är något man ibland, naturligt nog, får med på köpet när man handlar med gamla spel.
Antingen så är det prislappar, som på kartongen till vänster, eller så är det små adresslappar eller annat smått och gott. Gemensamt med dessa är i alla fall att de har fått ett dåligt rykte om att vara svåra att få bort.
Men det är långt från sanningen.
02
Här kan man se att klisterlappen försökts tagit bort vid ett tidigare tillfälle. Dock har mest pappret rivits bort och lämnat klisterrester som dragit åt sig allehanda smuts och blivit brun.
03
Skrapa först försiktigt bort så mycket av pappret som möjligt. Sluta omedelbart skrapa om du märker att trycket på kartongen släpper tillsammans med klistermärket. Det går att ta bort senare utan att skada kartongen.
04
Fukta en svamp med den trogna Elektronikrengöringssprayen.
05
Gnugga försiktigt in sprayen. Se till att resten av klistermärket blir ordentligt genomfuktat. Fortsätt sen försiktigt skrapa bort papper, som nu borde vara mycket enklare. Gnugga till sist bort klisterresterna. Är man bara försiktig här som sagt så behöver man inte oroa sig alls över trycket på kartongen.
06
Torka försiktigt av all överbliven spray.
07
Sådär. Alla spår av att ett klistermärke suttit där är helt borta.
08
Med väldigt enkla medel har man nu höjt både samlarvärdet och marknadsvärdet. Kanske inte med mycket på ett så vanligt spel som Super Mario Bros, men jag hoppas ni förstår hur jag menar. :)
Klotter är inte fullt lika enkelt att ta bort utan att skada kartongen. Men det är inte omöjligt. Tänk på att om det är skrivet med bläckpenna så sitter bläcket nästan alltid i den "ränna" som den hårda pennan skapar. Då kan det vara bättre att använda sig av en borste t.ex. än en svamp.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons License.